Hoofdredacteur Flow Magazine Irene Smit: “Als je iets met plezier doet, is het altijd een succes”
En waarom je een cv met mislukkingen wil maken, aldus hoogleraar Melanie Stefan.
“Oh, hier staat wat geks Lisan,” m’n moeder wijst naar het scherm van m’n laptop die ik zojuist pontificaal voor ‘r neus heb gezet. Ze leest de eerste editie van m’n nieuwsbrief. Lichtelijk geforceerd door mij, omdat ik vond dat ze ‘m direct moest lezen nadat ‘ie uit was. Niet drie dagen later, nee, nu.
Ik volg haar wijsvinger naar het scherm en moet giechelen. ‘Iets geks’ blijkt een woordje te veel te zijn waardoor de zin niet liep. Misschien heb je het ook wel gezien.
En zo geschiedde: m’n eerste nieuwsbrief bleek niet perfect. Precies zoals verwacht, eigenlijk, maar stiekem vond ik het toch jammer. Ik heb een hekel aan fouten, maar ik kan er niet omheen. Ze sluipen zo, zonder dat ik het doorheb, m’n leven in.
Het moge duidelijk zijn dat ik deze nieuwsbrief vanuit een grote eigen behoefte maak. Ik heb het gewoon nodig om te horen dat anderen ook een beetje strugglen en fouten maken. Dat verzacht. Lucht op. Haalt druk van de ketel.
Dus lees je weer mee? Ik heb weer wat imperfectie voor je klaarstaan.
ッ In deze editie:
Open en eerlijk: Irene Smit: “Ik denk niet in termen als falen en succes”
Doen: Maak een cv of failures, aldus hoogleraar Melanie Stefan
Reflecteer: Mislukt er wel genoeg in je leven?
1. Hoofdredacteur Flow Magazine Irene Smit: “Als je iets met plezier doet, is het altijd een succes”
Irene Smit (1969) is oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Flow Magazine (wat ondertussen 15 jaar bestaat) en sinds kort ook hoofdredacteur van Psychologie Magazine.
Ze is creatief, optimistisch, nieuwsgierig en vooral open over alles wat er in haar leven en drukke brein omgaat, inclusief de hindernissen op haar weg.
Want hoe succesvol iedereen van een afstandje ook lijkt, het leven is geen rechte lijn omhoog. Voor niemand niet. Dat was ook waarom ze in 2008 samen met Astrid van der Hulst Flow Magazine is gestart.
“Ik hoorde zoveel succesverhalen, maar zelf was ik vooral moe, overwerkt en wist ik even niet meer hoe en wat,” vertelt ze me op een regenachtige vrijdagmiddag. Ze zit thuis achter haar computer en laat me haar werkkamer zien. Achter haar een boekenkast met op kleur gesorteerde boeken (“want dat geeft rust”), voor haar een muur vol foto’s van vrouwen die haar inspireren.
Al die menselijke gevoelens vormden het vertrekpunt voor Flow. “We wilden de verhalen maken die we zelf nodig hadden en misten in andere bladen. Hoe ga je om met stress, angst en mislukking? Daar schreef niemand over,” vertelt ze.
En ze bleken niet de enige te zijn die daar behoefte aan hadden. Flow sloeg vanaf de eerste editie aan. We worstelen immers allemaal met onze interne dialoog en de druk van buitenaf, ook al hebben we het daar niet echt over.
“Het werd meteen goed gelezen,” vertelt Irene, “maar tegelijkertijd waren er veel kritische mensen en omgaan met al die meningen was niet altijd makkelijk.”
“Zelf dacht ik helemaal niet in termen als falen en succes, ik was gewoon blij dat ik dit blad mocht maken. Maar dat begon te wringen toen er mensen waren die dachten dat Flow geen stand zou houden of vonden dat het anders moest om ‘succesvol’ te zijn,” vertelt ze eerlijk.
“We deden het vaak net even anders en kregen daarom regelmatig commentaar. Ik leerde dat je daar niet naar moet luisteren. Doe het op jouw manier. Het hoeft niet te ‘kloppen’ voor anderen.”
Wat hielp om die verwachtingen van buitenaf van je af te zetten? “We trokken ons terug in onze bubbel zodat we naar onszelf konden luisteren. We doen iets wat we leuk vinden en dan zien we het wel, dachten we. Het helpt bijvoorbeeld om niet te veel om advies te vragen.”
Die authenticiteit hoort ook bij het blad. Je koopt Flow niet voor het gelikte plaatje. Net zoals je deze nieuwsbrief niet leest voor het succesverhaal. Irene: “Je wilt herkennen dat we allemaal een beetje worstelen.”
Ik had het niet treffender kunnen zeggen.
Bovendien zijn falen en succes ook maar vage termen, gaat ze verder. “Degene die bepaalt of iets succesvol is, ben jijzelf. Wie zegt dat succes ‘m zit in veel geld verdienen? Of veel bereik of lezers hebben? Succes is wat jij ervan maakt. Zet doelen die voor jou belangrijk zijn.”
“Als je het met plezier doet, is het altijd een succes.”
Irene denkt dus niet in mislukken en slagen, maar in proberen en leren. Een echte growth mindset.
Zo begon ze ooit Flow Weekly, een wekelijkse editie van het blad. “Financieel gezien bleek het geen succes te zijn en dus werd het geschrapt. Zelf vond ik het juist geweldig om te maken en dus een geslaagd project. Als iets niet aanslaat, betekent dat niet per definitie dat het is mislukt. Wat dat betekent, bepaal je zelf.”
💭 Niet falen dus, maar leren. Falen bestaat niet als je iets doet voor je plezier of om te ontwikkelen. Focus je niet op een (vaak in cijfers uit te drukken) eindresultaat, maar op wat jij eruit wilt halen. Zoals lol, groei of avontuur.
Wat volgens Irene ook helpt, is jezelf de vraag stellen ‘van wie moet dat dan?’. Dat relativeert. “Vaak leggen we onszelf allerlei regels op. Tegen jezelf zeg je ‘kom op, zet ‘s door’, terwijl je een vriendin misschien zou aanraden om een stapje terug te doen.”
“Vraag jezelf ‘s af: van wie moet dat dan?”
“‘Niet perfect is ook goed’ is ook zo’n zinnetje,” voegt ze toe. “Een blad is bijvoorbeeld nooit perfect. Je hebt beperkt de tijd en niet alles is haalbaar. Soms moet je dan genoegen nemen met iets anders dan je in gedachten had.”
Waar succes voor haar uit bestaat? Dat zijn de reacties van lezers. “Ik snap dat er geld moet worden verdiend, maar voor mij is Flow een succes als ik anderen kan helpen. Ik krijg zoveel lieve berichten van mensen die reageren op mijn voorwoord of de verhalen in Flow. Ik sla ze allemaal op. Als ik het even niet meer weet of bij de pakken neer zit, lees ik dat.”
💭 Bij deze spreek ik met mezelf af dat deze nieuwsbrief een succes is zolang ik er zelf van leer. En (hopelijk) jij ook. Ongeacht het aantal lezers.
Kort, maar krachtig, de imperfecte Irene:
Je grootste fout? “Te lang blijven hangen in een relatie die niet meer werkt. Ik bleef er hoopvol naar kijken, totdat het echt niet meer ging. Positief blijven is mijn sterke eigenschap, maar dat werkte me toen juist tegen.”
Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen? “Ik wil zoveel, maar wat me in de weg zit is de beperkte tijd die ik heb, niet de angst voor mislukking. Ik wil bijvoorbeeld wel een boek schrijven, ook als uiteindelijk niemand het leest.”
Wat is je tip voor mensen die wel bang zijn om af te gaan? “Definieer wat succes voor jou betekent. Dat ligt meestal bij iets doen voor een ander of de wereld om je heen, niet alleen bij geld, bereik of volgers. Weet wat jou drijft en zet dan kleine doelen.”
2. Maak een cv of failures
Professor en hoogleraar Melanie Stefan introduceerde in 2010 het cv of failures. En ja, dat is precies wat het is: een cv van je mislukkingen.
Want vaak zien we alleen elkaars successen, maar die kweken enkel onrealistische verwachtingen. Iedereen moet immers stof happen om ergens te komen. En die tegenslagen hoef je niet te verbergen, zo vertelt de professor.
“Other peoples careers seem to be a constant series of triumphs. Therefore, whenever we experience an individual failure, we feel alone and dejected.”
Ze maakte een cv van alles wat niet was gelukt om zo anderen te laten zien dat dit ontegenzeggelijk bij het leven hoort. De zon schijnt immers ook niet elke dag. Ze zette een trend en anderen volgden, waaronder hoogleraar aan Princeton University Johannes Haushofer (lees hier zijn cv of failures).
En ik ben dan wel geen professor, maar ik vond dat ik er ook aan moest geloven. Je maakt een nieuwsbrief over imperfectie of je maakt het niet.
Dus bij deze: mijn cv of failures, hoewel ik het misschien liever cv of attempts noem. Bekt toch net wat leuker. En of je het nu publiceert of niet: schrijf al je eigen tegenslagen ook ‘s op en noteer wat de feedback was. In het ergste geval leer je er wat van.
3. Mislukt er genoeg in je leven?
Het ophalen van mijn tegenslagen bracht me bij de vraag: mislukt er genoeg in je leven? Want als er weinig mislukt, gaat alles dan zoals je wilt of durf je bepaalde stappen niet te zetten? Ben je bang voor afwijzing of mislukking?
En als er van alles mislukt, betekent dat vooral dat je veel probeert. Of zoals auteur Roy T. Bennett zegt: do not fear failure but rather fear not trying.
Tot de volgende, dan spreek ik met gelukspsycholoog Josje Smeets. En heb je brandende vragen over mislukking en imperfectie? Stuur me een mail of DM. Dan ga ik op onderzoek uit.